Kaks nähtust, mis võeti kasutusele enne veebi tulekut

[1]

 

Alustaks ühest vägagi tavapärasest riistvaralisest sisendseadmest, mida kasutatakse igapäevasteks tegevusteks lauarvutis. Hiire abil edastame erinevaid käske arvutile, mis muudab graafilise liidese hõlpsasti kasutatavaks.

Hiire väljatöötamist alustas 1960. aastate alguses Douglas Engelbart ettevõttest SRI, kui ta uuris inimeste ja arvutite vahelisi interaktsioone. Bill English, kes oli SRI peainsener, ehitas 1964. aastal esimese arvutihiire prototüübi ning selle järgnesid juba mitme nupuga kujundused.

Bill English, oli ka esimese prototüübi ehitaja, lõi 1972. aastal hiire, mis kasutas kera. Keraga hiir asendas välised rattad, tänu sellele võimaldas see pööramise igas suunas. Korpuse sees paiknevad risti asetsevad hammasrattad, mis lõikavad valgusandurite juurde teel oleva valguskiire, nii tuvastatakse kera liikumine.

Tänapäeval on kasutusel teadatuntud optilised ja laserhiired.


Teiseks nähtuseks võtame ühe protokolli Exterior Gateway Protocol, mis on asendatud kasutusel oleva Border Gateway Protocol'iga. Interneti algusaegadel kasutasid EGP'd sageli uurimisinstituudid, ülikoolid, valitsusasutused ja eraorganisatsioonid autonoomsete süsteemide ühendamiseks, kuid see asendati BGP'ga.

Informatsioon edastati autonoomsete süsteemide kaudu (väiksemad võrgud). Kõik need võrgud on sisuliselt üks suur ruuterite kogum, mida haldavad interneti teenusepakkujad, teave liigub ühelt teisele.

BGP on interneti postiteenus. Kui keegi paneb kirja teele, töötleb postiteenus selle ning valib kiireima ja tõhusaima marsruudi kirja adressaadini toimetamiseks. Asi toimib samamoodi, kui keegi saadab andmeid interneti kaudu.


[1]  Wikipedia, SRI Computer Mouse [Image] Accessed on: 08.02.2022. Available: https://en.wikipedia.org/wiki/File:SRI_Computer_Mouse.jpg

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Vabad litsentsid ja Copyleft

Hacker-HOWTO arvustus

IT eriala "proffi" ja "käsitöölise" erisus