The Case for Copyright Reform pakutavad lahendused

Autori isiklikud ehk moraalsed õigused muutmata on esimene ning väga tähits punkt. Autoriõiguste osas ei pakuta mingeid muudatusi. Tundub ka loogiline, kui isik on midagi originaalset ise teinud, olgu selleks tulemus kirjanduses, kuntis, infotehnoloogias siis autorit ka selle eest tunnustatakse. Nagu ka teoses mainitud, siis ei ohustata õiguste tunnustamist olles millegi autor.

Tasuta jagamine eraisikutele on minu arvates õige otsus, kui põhieesmärk pole kasumit teenida või pahatahtlikul viisil orignaalloomingut ära kasutada. Kommertseesmärgil jagamine või müümine pigem ning selle eest tulu teenimine on loomulikult ka tegevus, mis peab eksisteerima, kuna nii leitakse tihtipeale initsiatiivi rohkemgi, et midagi arendada.

20 aastat kommerts monopoliseisundit. See oleks üks punkt, milles veidi kahelda, kuigi praegused ulatuvad kuni 70+ aastateni on ka see liiga pikk aeg minu arvates. Põhiline motivaator ei tohiks olla rikkaks saamisel ning oma vara ning omandi samal tasemel säilitamisel. Minu arvates peaks toimuma pidev areng ning konkurents, mis mõjuks positiivselt kõigile. Tihe arendus ning koostöö, kus monopoliseisundis olevatel ettevõtetel on omandi kaitsmiseks lühem aeg, paneks see pingutama juba järgneva läbimurde saavutamiseks.

Teoste registreerimine peale 5 aastat kaotab õiguse teost omastada autori poolt ning sellest kasu lõigata ja jagamist takistada. Mõistlik lahendus, kuid ma ütleks ka siin, et 5 aastat on liiga palju, mis jällegi võib takistada olulist läbimurret mõnes teatud valdkonnas, sest autor otsustab lõpuks, et ta ei soovi seda jaga, 5 aastaga võib turul palju muutuda.

The Case for Copyright Reform raamatust leiab minu arvates häid mõtteid ning põhipunkte, mis võiks tänapäevases maailmas muutuda intellektuaal omandite asjus.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Vabad litsentsid ja Copyleft

Hacker-HOWTO arvustus

IT eriala "proffi" ja "käsitöölise" erisus