Vabad litsentsid ja Copyleft

Copyleft - üldine meetod programmi (või muu teose) avavaraks muutmiseks ja nõuab, et kõik programmi muudetud ja laiendatud versioonid oleksid samuti tasuta. 

Kaasates copyleft litsentsitingimusi, tuleb teha valik erinevate litsentside vahel. Tugevad copyleft tingimused nõuavad, et kui tarkvara sisaldab osa litsenseeritud koodist, tuleb tarkvara tervikuna levitada litsentsi alusel, kui seda üldse levitatakse. Selle tagajärjeks on see, et kõigi koodile tehtud lisade lähtekood on saadaval ning soosib avavara levikut. See hõlmab kõiki lingitud teeke või muid programmi osi. Sellesse kategooriasse kuuluvad järgnevad litsentsid: GPL v2, GPL v3, Affero GPL-litsents (AGPL).

Tarkvara litsentseerimine on hea näide, kuid väikeste programmide puhul, mis on üldjuhul lühemad, kui 300 rida, on soovituslik kasutada Apache 2.0 litsentsi. See on nõrgem tarkvaralitsents, mille tingimused takistavad kaasautoritel ja levitajatel patendirikkumise eest kohtusse kaevamist.

Nõrk copyleft tähendab aga seda, et kui tarkvara sisaldab osa litsenseeritud koodist, tuleb tarkvara osasid levitada litsentsi alusel. Muid osi võidakse levitada muude litsentside alusel, kuigi need moodustavad osa teosest, mis on tervikuna koodi muudetud versioon. Siin puhul võib juhtuda, et mõned tarkvarale tehtud muudatused ei pruugi olla avatud lähtekoodiga saadaval.

Mozilla avalik litsents (MPL) on tasuta avatud lähtekoodiga tarkvaralitsents, mille on välja töötanud ja haldab Mozilla Foundation. See on loodud tasakaalustama patenteeritud ja avatud lähtekoodiga tarkvara.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Hacker-HOWTO arvustus

IT eriala "proffi" ja "käsitöölise" erisus